Propozycja dla Was na najbliższe dni - wiosenne wysiewanie rzeżuchy


Kochane Dzieciaki
Propozycja dla Was na najbliższe dni -  wiosenne wysiewanie rzeżuchy
Rzeżucha to prawdziwa bomba witaminowa, jest bogatym źródłem
witamin – A, B, C, K, PP, zawiera mikro i makroelementy: np., żelazo, wapń, cynk i inne. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek, surówek, sałatek. Jedzmy ją zatem przez cały rok. W okresie Wielkanocy może dodatkowo stanowić zieloną ozdobę.
A więc do pracy… Co nam będzie potrzebne?
·         pojemniczek po śmietanie, twarożku, jogurcie
·         mały talerzyk lub podstawka
·         niewielka ilość waty, ligniny lub ręcznika papierowego
·         nasiona rzeżuchy
·         woda.
Pojemniczek okładamy np. ligniną, ustawiamy na talerzyku następnie obficie zwilżamy wodą. Tak przygotowany podkład równomiernie posypujemy nasionami. Naczynko z rzeżuchą ustawiamy w ciepłym, słonecznym miejscu (najlepiej na parapecie okna). Teraz wystarczy tylko systematycznie podlewać. Rzeżucha wykiełkuje po 2 – 3 dniach, a po 6 będzie gotowa do ścinania i smakowania… I chociaż nie wszyscy lubią jej specyficzny, intensywny smak       i zapach warto jeść rzeżuchę!
Jeśli uda Wam się wyhodować rzeżuszkę, pochwalcie się tym na naszym blogu, zamieśćcie zdjęcia.
Wasza Pani Wiosna

Komentarze