Kochane
Dzieciaki
Propozycja
dla Was na najbliższe dni - wiosenne
wysiewanie rzeżuchy
Rzeżucha to prawdziwa
bomba witaminowa, jest bogatym źródłem
witamin – A, B, C, K, PP, zawiera mikro
i makroelementy: np., żelazo, wapń, cynk i inne. Jest doskonałym dodatkiem do
kanapek, surówek, sałatek. Jedzmy ją zatem przez cały rok. W okresie Wielkanocy
może dodatkowo stanowić zieloną ozdobę.
A więc do pracy… Co nam
będzie potrzebne?
·
pojemniczek po śmietanie, twarożku,
jogurcie
·
mały talerzyk lub podstawka
·
niewielka ilość waty, ligniny lub
ręcznika papierowego
·
nasiona rzeżuchy
·
woda.
Pojemniczek okładamy
np. ligniną, ustawiamy na talerzyku następnie obficie zwilżamy wodą. Tak
przygotowany podkład równomiernie posypujemy nasionami. Naczynko z rzeżuchą
ustawiamy w ciepłym, słonecznym miejscu (najlepiej na parapecie okna). Teraz
wystarczy tylko systematycznie podlewać. Rzeżucha wykiełkuje po 2 – 3 dniach, a
po 6 będzie gotowa do ścinania i smakowania… I chociaż nie wszyscy lubią jej specyficzny,
intensywny smak i zapach warto jeść rzeżuchę!
Jeśli uda Wam się
wyhodować rzeżuszkę, pochwalcie się tym na naszym blogu, zamieśćcie zdjęcia.
Wasza Pani Wiosna
Komentarze
Prześlij komentarz